De jonge Niek ziet dragqueen als een vorm van kunst

Door: Daniel Nahumury

Je kent ze wel: mannen die in de huid kruipen van een vrouw om even in een andere wereld te stappen. Je ziet ze vooral in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam.
Zij noemen zichzelf dragqueens, maar wat is een dragqueen nou eigenlijk? Niek uit het dorpje Dalfsen in Overijssel vertelt hoe hij het dragqueen-zijn ervaart.

Niek houdt zich in het dagelijks leven bezig met het huishouden en spreekt veel af met vrienden. Hij verdient een leuk ‘zakcentje’ als dragqueen. Het begon allemaal toen Niek acht jaar geleden een keer mee ging met een vriend naar een ‘miss drag verkiezing’, hij was toen zelf 21 jaar terwijl de meeste dragqueens rond de 50 waren. Hij besloot gewoon voor de gezelligheid een keer mee te doen, en tot zijn grote verbazing won hij!

Daarna is hij zich langzamerhand steeds vaker als dragqueen gaan kleden, maar werken als dragqueen was moeilijk te combineren met de gay-club waar hij eigenaar van was. Toen die club moest sluiten en Niek geen werk meer had, ging hij zich volledig richten op zijn bezigheden als dragqueen.

Gevraagd naar het verschil tussen een dragqueen en een travestiet, antwoordt Niek: ”Drag is een vorm van kunst, urenlang ben je bezig met het opmaken van je gezicht en zelfs wel maanden met het maken van een jurk. Travestieten daarentegen verkleden zich gewoon als een vrouw, dat is echt een heel groot verschil.’’

IMG_8907.JPG

Niek gaat er liever niet te diep op in, hoe het eraan toe gaat in de wereld van de dragqueens. Naast drank wordt er ook veel drugs gebruikt. ‘’Je kan het zo gek niet verzinnen: coke, speed, xtc, mdma, alles wordt gebruikt’’, vertelt Niek. Ook gaat er een hoop geld in het wereldje om. Niek krijgt vaak boekingen die ‘zwart’ worden betaald.

Voordat hij als dragqueen aan het werk gaat, is er sprake van een complete make-over.  Niek vertelt dat hij zich dan volledig een andere persoonlijkheid voelt, namelijk: Shadow. Hij wil op dit moment dan ook niet laten zien hoe hij er als Shadow uitziet, omdat dit interview met Niek gehouden wordt en niet met Shadow.

Ook al is er onder de dragqueens vaak veel jaloezie, het blijft een gezellig wereldje volgens Niek. Hij vindt het belangrijk om het beeld dat buitenstaanders hebben van dragqueens te veranderen en te laten zien dat het ook gewone mensen zijn; hiermee maakt hij een start bij de mensen in zijn directe omgeving.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s