Feesten in een keet moet naast gezellig en origineel ook veilig zijn

Door: Jetske Bles

Dennis (21) richtte toen hij 16 was, samen met een vriendengroep van tien jongens en meisjes, een keet op in het dorpje Hellendoorn, genaamd ‘de Bunke’. De keet is gevestigd in de zolderkamer van het huis waar hij samen met zijn ouders woont. Doordat het huis een zadeldak heeft en geen puntdak is er boven veel ruimte; er passen tussen de 25 en 35 mensen op zolder.

Wat allemaal begon als huiskamerkeet liep later uit tot een semi-commerciële keet. Een huiskamerkeet houdt in dat het kleinschalig is, niet structureel wordt bezocht en dat iedereen zijn eigen drank mee moet nemen; hiervan zijn er heel veel in Overijssel. Door het grote enthousiasme kwamen er buiten de vriendengroep ook andere jongeren, waardoor het een semi-commerciële keet werd. Dit houdt in dat de keet grootschalig is, structureel wordt bezocht, ingericht is als café en dat er tegen betaling kan worden gedronken en gegeten. ‘’Voor één euro kan je al een biertje drinken en je betaalt maar 50 cent voor een frikandel met mayo’’ vertelt Dennis.

Bij het draaiend houden van een grootschalige keet komt veel kijken. Bij ‘de Bunke’ is er een aantal taken die verdeeld worden onder de vriendengroep. Voorbeelden hiervan zijn: schoonmaken, boodschappen doen, frituren en inkomen & uitgaven bijhouden. Elk weekend staat de keet op zijn kop met minimaal 20 feestende jongeren. Zelfs door de week worden er door Dennis en zijn vriendengroep flink wat biertjes achterover getikt. Door het grote succes maakt ‘de Bunke’ winst; van dit geld is een kassa gekocht, een bar gebouwd en wordt de elektriciteit die ze verbruiken betaald. Al het geld dat wordt verdiend gaat rechtstreeks naar de keet. ‘’Het hebben van een keet moet je niet zien als een manier om snel geld te verdienen, het is echt voor de gezelligheid’’, vertelt Dennis.

img_4529

Dennis: ‘’Het hebben van een semi-commerciële keet is illegaal, er wordt tegen betaling gedronken en gegeten; hier heb je eigenlijk een horecavergunning voor nodig. Gelukkig wordt dit gedoogd, alcohol drinken doet iedereen toch wel en men heeft liever dat dit in een keet gebeurt dan op een bankje in het park zonder toezicht.’’ De politie ziet om deze reden het hebben van een keet door de vingers. Voor overlast hebben verschillende eigenaren van keten al wel op hun kop gekregen van de politie. Dennis vertelt dat er regelmatig tot 7 uur ’s ochtends is doorgefeest met keiharde muziek aan. De derde keer dat dit gebeurde is de politie gebeld en hebben ze een waarschuwing gekregen. Hier zijn ze zo van geschrokken dat ze nu goed oppassen. Naast hier met z’n allen vele uren door te brengen, organiseren ze ook activiteiten en themafeesten in ‘de Bunke’.

In 2014 heeft keet ‘de Bunke’ de tweede prijs voor de wedstrijd ‘De beste keet van Nederland’ gewonnen. Als prijs kregen ze een optreden van de Twentse band: ‘Kiek now us’. Doordat Dennis zo enthousiast is over deze wedstrijd is hij zelf keetadviseur geworden. Een keetadviseur beoordeelt keten die deelnemen aan ‘De beste keet van Nederland’. Dennis beoordeelt de keten in Overijssel. Je zou denken dat de keet die wint het gezelligst is, het meeste alcohol schenkt en het gekst is ingericht. Niets is minder waar: keetadviseurs kijken juist naar de veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn: het hebben van een gaskachel in plaats van een houtkachel, de huisregels die zijn vastgesteld en het hebben van een EHBO doos. ‘’Ik was een keer in Heino bij keet ‘Supe’ waar ze op de plank boven zitplaatsen een frituurpan neer hadden gezet; ze zagen zelf niet in waarom dit niet veilig was. Ik heb wel met ze gelachen, alleen hebben ze geen kans gemaakt om de wedstrijd te winnen’’, vertelt Dennis lachend.

Naast het belangrijkste onderdeel: veiligheid, wordt er natuurlijk ook gekeken naar gezelligheid en originaliteit. Jongerenketen (ook wel zuipketen genoemd) zijn vaak negatief in het nieuws. Gebeurtenissen als comazuipen en vandalisme worden uitvergroot en er wordt veel over gesproken. De keetadviseurs komen langs voor een beoordeling maar ook voor een voorlichting over alcohol en veiligheid. Als je in de top 3 zit van ‘De beste keet van Nederland’ kan je verschillende soorten prijzen winnen. Dit motiveert de jongeren om meer te denken aan veiligheid. ‘’Ik ben keetadviseur omdat ik het zonde vind dat keten zo negatief in het nieuws komen, ik wil hier graag verandering in brengen door jongeren te motiveren om iets te gaan doen aan de veiligheid van hun keet’’, aldus Dennis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s