Stan mocht 5 weken de les niet meer in omdat hij gay is

Door: Nick van Volen

Stan (23) is op zijn twaalfde uit de kast gekomen toen hij in zijn eerste jaar op de middelbare school zat. Voor hem was dat niet makkelijk: hij woonde destijds in Epe, een christelijk dorp in Overijssel. Omdat er in de bijbel staat dat een man een vrouw moet vinden en zich voort moet planten, is het voor streng-christelijke mensen erg moeilijk om homo’s te accepteren.

Stan had in Epe godsdienstles op zijn school. Tijdens zijn godsdienstles werd er verteld dat de kinderen later gaan trouwen en samenwonen met het andere geslacht. In die les stak hij zijn hand op en vertelde dat hij homo is. In de klas viel een enorme stilte, de docent wist niet wat hem overkwam. De klas kreeg de rest van het uur vrij omdat de docent overstuur was, Stan moest wel blijven.
Nog nooit eerder had de docent zoiets meegemaakt en hij zag dit ook zeker niet aankomen. Hij vertelde ook eerlijk dat hij het niet accepteerde dat Stan gay is. ‘’Ik mocht ongeveer 5 weken de les niet meer in.’’ Stan durfde dit niet aan zijn ouders te vertellen omdat zijn ouders nog niet wisten dat hij gay was, ook was hij bang dat zijn ouders naar school zouden gaan.

De klas moest heel erg wennen aan het feit dat Stan gay is, geen van hen had ooit zoiets meegemaakt. Hierdoor heeft hij heel veel gewelddadige situaties moeten ervaren.
Het homobeeld werd op school en in het dorp verkeerd neergezet. Stan voelde zich niet veilig in deze omgeving, hij wilde weg. Zijn ouders heeft hij later verteld dat hij homoseksueel is en wat er is gebeurd bij hem op school.

Na enige tijd is Stan naar Zwolle verhuisd. In Zwolle voelde hij zich een stuk veiliger; homoseksuelen worden daar over het algemeen geaccepteerd en gerespecteerd. Als zich toch problemen zouden voordoen, dan hebben de homoseksuelen tenminste elkaar en zijn ze niet op zichzelf aangewezen. Verder heeft hij voor Zwolle gekozen omdat hij dan toch nog dicht in de buurt van zijn ouders woont en vaak langs kan gaan.

16402228_1270588643034681_293529766_n.jpg

Het verhuizen naar Zwolle heeft hem erg goed gedaan. In Zwolle ben je meer een individu dan wanneer je in een dorp loopt waar iedereen je kent. In Zwolle zijn er zelfs drie ‘gaybars’, dit is perfect voor Stan omdat hij zijn seksuele voorkeur in zijn dorp nooit heeft kunnen uiten. In de ‘gaybars’ is er nooit rottigheid geweest, hij vindt het helemaal geweldig.

Op latere leeftijd vertelde de opa van Stan hem dat ook hij eigenlijk gay is, maar omdat hij zwaar gelovig is, heeft hij er toch met tegenzin voor gekozen om een vrouw te trouwen en kinderen te krijgen. Nog steeds is zijn opa niet uit de kast gekomen maar weet vanbinnen wel dat hij echt homoseksueel is.

Soms wordt Stan nagekeken als hij over straat loopt. Zelf zegt hij dat hij er ondertussen wel aan is gewend en dat hij heel soms nog weleens wordt nageroepen. Zijn reactie is dan ook dat hij laat zien dat hij het juist heel erg naar zijn zin heeft als homoseksueel en dat het hem niks doet wat er naar hem wordt geroepen.

Wel zegt Stan dat hij heel erg geluk heeft dat hij in Nederland is geboren. In grote delen van Nederland wordt er over het algemeen heel makkelijk gedaan als het gaat om homoseksualiteit.

Stan vertelt dat het homoseksualiteit in Nederland een beetje in een slecht daglicht wordt gesteld door de media. De media laat het lijken alsof homo’s aan de domme kant zijn en dat het maar smerige gasten zijn. Wat je niet ziet is dat de baas van KPN bijvoorbeeld ook homoseksueel is. Stan vindt dit wel enigszins jammer, maar begrijpt ook dat de media natuurlijk voor de kijkcijfers gaat en dat het leuker is om te kijken naar een programma van wat meer uitgesproken types, zoals Geer en Goor.

De vrienden van Stan gaan heel goed om met het feit dat hij homoseksueel is. Iedereen is er aan gewend en vindt het ook niet raar om samen in één bed te slapen. Ze zijn zelfs mee geweest naar een ‘gayclub’ in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Dit was het enige waar zijn vrienden het van tevoren wel een beetje moeilijk mee hadden. Later op de avond vonden ze het helemaal geweldig, ze waren er verbaasd over hoe goed iedereen met elkaar omging in de ‘gay scene’.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s