Van drugsverslaafde naar hulpverlener

Door: Kasper Veldhuis

Speed, XTC, LSD, cocaïne, drank en gokken; hij is er allemaal verslaafd aan geweest. Gerjan Koes (32) uit Vroomshoop was vijftien jaar lang verslaafd aan verschillende soorten drugs. Hij is nu vijf jaar clean en begeleidt sinds kort jongeren uit de regio bij het stoppen met drugsgebruik.  

Op zijn twaalfde begon het allemaal voor Gerjan. Mede door zijn thuissituatie en het feit dat hij gepest werd op school, begon hij met het gebruiken van drugs. Op deze manier hoorde hij erbij, het was stoer. Aan geld om de drugs te kopen kwam hij onder andere door autoradio’s te stelen. 

Na verloop van tijd nam zijn drugsgebruik af. In plaats hiervan begon hij met overmatig drankgebruik en met gokken. Toen dit niet meer genoeg voor hem was, kwam er speed en cocaïne bij. Na een mislukte zelfmoordpoging besloot hij dat het roer om moest. Hij stopte zonder hulp met zijn verslavingen en gebruikt de kennis die hij in zijn leven heeft opgedaan nu om jongeren te helpen. 

In de regio van Twenterand is er veel drugsgebruik. “Mijn school staat bekend als drugsschool”, zegt één van de jongeren die Gerjan begeleidt. “Als je in de pauze naar de wc ging, hoorde je allemaal mensen snuiven in de wc-hokjes.” Waar in de grote steden drugsgebruik vooral voorkomt in weekenden, op festivals en in het nachtleven, komt drugsgebruik op het platteland ook veel voor doordeweeks en bij mensen thuis. “Hier in de omgeving is niet zo veel te doen, drugs zijn dan een makkelijke manier om je te vermaken als je je verveelt.”  

Er is wel een instelling in de regio om jongeren van hun verslaving af te helpen, genaamd Tactus. Deze pakt het volgens Gerjan echter verkeerd aan: “Zij hebben ervoor gestudeerd, maar zij weten zelf niet hoe het is. Ik zat daar vaak terwijl ik gebruikt had, ze hadden dat niet eens door.” Daarom slagen veel jongeren er niet in te stoppen met hulp van Tactus. 

Omdat Gerjan zelf erg lang gebruikt heeft en erg heftige dingen heeft meegemaakt in deze tijd, begrijpt hij wat deze jongeren meemaken. Daardoor durven zij zich eerder open te stellen aan Gerjan. Ook heeft Gerjan het gelijk door als ze wel weer drugs gebruiken. “Ik zie het gelijk als ze liegen, ik ken de mensen in dat circuit ook nog, dus ik hoor het altijd wel als ze gebruiken. Ook heb ik altijd een speeksel-drugstest bij me.”  

Op dit moment begeleidt Gerjan veertien jongeren, maar hij hoopt dat dit er snel meer worden. Sinds twee maanden wordt zijn stichting, Youthfoundation, erkend als officiële stichting. Dit betekent dat hij binnenkort subsidie krijgt van de gemeente. Hiervoor deed hij alles vrijwillig; kosten die werden gemaakt waren voor hemzelf. Door deze subsidie ziet Gerjan mogelijkheden om nog veel meer jongeren te gaan helpen. 

Vanaf eind januari huurt Gerjan een pand in Vroomshoop. Hier wil hij groepssessies gaan houden met de jongeren. Dit brengt veel voordelen met zich mee, zo kunnen de jongeren ervaringen met elkaar delen en elkaar op die manier helpen. Bovendien kunnen er meer jongeren worden bereikt met groepssessies dan wanneer ze alleen maar één op één worden begeleid. In het pand komt er ook een ruimte waar de jongeren in hun vrije tijd kunnen komen om te chillen en er zijn grote plannen om het pand ernaast te huren en hier een sportzaal van te maken. Dit allemaal om de jongeren te helpen bij het stoppen.  

Gerjan wil andere ervaringsdeskundigen betrekken bij zijn stichting, zodat die op dezelfde manier jongeren kunnen gaan begeleiden en de stichting zo meer jongeren kan bereiken. Ook besteedt de stichting aandacht aan de begeleiding van de ouders van de jongeren. Hier wordt bij andere organisaties te weinig aandacht aan besteed, vindt Gerjan. De vrouw van Gerjan, die al twaalf jaar met hem is getrouwd, doet deze begeleiding. Zij is namelijk een ervaringsdeskundige in het omgaan met drugsgebruikers. 
Een aantal jongeren die worden begeleid door Gerjan, weet nu al dat ze zelf later ook jongeren willen helpen. Gerjan moedigt ze aan om hiervoor te leren, zodat ze dit later ook daadwerkelijk kunnen gaan doen. Nu is de stichting nog klein, omdat die pas twee maanden een officiële stichting is. Gerjan is ervan overtuigt dat zijn onderneming snel gaat groeien. In de toekomst wil hij in heel Overijssel jongeren helpen bij het stoppen met middelengebruik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s